Jadłospis

ul. Gen. Stanisława Taczaka 7
tel. 61-812-81-60
e-mail : [email protected]

Wtorek 22.04

Śniadanie  : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), ser żółty (13 g), szynka (13 g), pomidor (15 g), masło (12 g), herbatka miętowa (250 ml)  (1, 7)

II śniadanie : jabłko

Obiad :  krem pomidorowo – paprykowy z makaronem (250 ml) (1,9)

Nuggetsy z kurczaka (90 g), ziemniaczki puree (150 g), marchew Baby carrots gotowana (60 g) , woda (250 ml) (1,3)

Podwieczorek :   koktajl truskawkowy z bananem (150 g)  (7) + biszkopty

Energia : 1030 kcal

Środa  23.04

Śniadanie :  pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), sałatka makaronowa z ogórkiem zielonym, kukurydzą i szynką (30 g), szynka (13g), mix sałat, masło (12 g), herbatka zielona (250 ml)  (1, 3, 7, 9, 10)

Obiad : kapuśniaczek (250 ml) (9)

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym (90 g), makaron penne (150 g), gotowany brokuł, kalafior i marchew mini (60 g),  woda (250 ml) (1, 3)

Podwieczorek : ciasto budyniowe (1,3,7) + banan

Energia : 1040 kcal

Czwartek 24.04

Śniadanie :  pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), serek biały kremowy (15 g), powidła śliwkowe (13 g), masło (12 g), ogórek zielony (15 g), kawa zbożowa (250 ml)   (1, 7)

Obiad : krem z porów i ziemniaków (250 ml)  (9)

Paluszki rybne (90 g), ziemniaczki puree (150 g), surówka z kiszonej kapusty z tartą marchewką (60 g),  woda (250 ml) (1, 3, 4, 7)

Podwieczorek : galaretka z owocami (150 g)  + gruszka

Energia : 1041 kcal

Piątek 25.04

Śniadanie  : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), pasta jajeczna (20 g), ser żółty (13 g), pomidor/sałata (15 g), masło (12 g), herbatka owocowa (250 ml)  (1, 3, 7, 9, 10)

Obiad : barszczyk zabielany z makaronem (250 ml) (1, 7, 9)

Leniwe pierogi z masłem i musem jabłkowym (220 g), woda (250 ml) (1,7)

Podwieczorek : muffina marchewkowa (1 szt.) (1,3) + banan

Energia : 1035 kcal


Wykaz zamienników 22.04-25.04 :

dla dzieci z alergiami pokarmowymi :

  • masło – zamiana na masło roślinne
  • mleko – zamiana na mleko roślinne
  • nuggetsy – pierś z kurczaka w panierce kukurydzianej
  • koktajl  truskawkowy z bananem – na mleku roślinnym
  • ciasto – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
  • krem pomidorowo-paprykowy – z makaronem ryżowym
  • pulpet drobiowy – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
  • makaron penne – makaron kukurydziany
  • paluszki rybne – dorsz saute z pieca bez panierki
  • barszczyk – niezabielany z makaronem ryżowym
  • muffinka – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
  • leniwe pierogi – kluski jaglane

dla dzieci z dietą wegetariańską :

  • wtorek :  kotlet roślinny, ziemniaczki puree, marchew Baby carrots
  • środa : pulpety roślinne w sosie pomidorowym, makaron penne, brokuł, kalafior i marchew

Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, kminek, papryka słodka, curry (kurkuma, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż), cukier waniliowy, cynamon.

Archiwalne jadłospisy (.pdf)


Jadłospis 22-25.04.2025

Jadłospis 14-18.04.2025

Jadłospis 07-11.04.2025

Jadłospis 31.03-04.04.2025

Jadłospis 24-28.03.2025

Jadłospis 17-21.03.2025

Jadłospis 10-14.03.2025

Jadłospis 03-07.03.2025

Jadłospis 24-28.02.2025

Jadłospis 17-21.02.2025

Jadłospis 10-14.02.2025

Jadłospis 03-07.02.2025

Jadłospis 27-31.01.2025

Jadłospis 20-24.01.2025

Jadłospis 13-17.01.2025

Jadłospis 07-10.01.2025