Jadłospis

ul. Gen. Stanisława Taczaka 7
tel. 61-812-81-60
e-mail : [email protected]
Wtorek 22.04
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), ser żółty (13 g), szynka (13 g), pomidor (15 g), masło (12 g), herbatka miętowa (250 ml) (1, 7)
II śniadanie : jabłko
Obiad : krem pomidorowo – paprykowy z makaronem (250 ml) (1,9)
Nuggetsy z kurczaka (90 g), ziemniaczki puree (150 g), marchew Baby carrots gotowana (60 g) , woda (250 ml) (1,3)
Podwieczorek : koktajl truskawkowy z bananem (150 g) (7) + biszkopty
Energia : 1030 kcal
Środa 23.04
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), sałatka makaronowa z ogórkiem zielonym, kukurydzą i szynką (30 g), szynka (13g), mix sałat, masło (12 g), herbatka zielona (250 ml) (1, 3, 7, 9, 10)
Obiad : kapuśniaczek (250 ml) (9)
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym (90 g), makaron penne (150 g), gotowany brokuł, kalafior i marchew mini (60 g), woda (250 ml) (1, 3)
Podwieczorek : ciasto budyniowe (1,3,7) + banan
Energia : 1040 kcal
Czwartek 24.04
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), serek biały kremowy (15 g), powidła śliwkowe (13 g), masło (12 g), ogórek zielony (15 g), kawa zbożowa (250 ml) (1, 7)
Obiad : krem z porów i ziemniaków (250 ml) (9)
Paluszki rybne (90 g), ziemniaczki puree (150 g), surówka z kiszonej kapusty z tartą marchewką (60 g), woda (250 ml) (1, 3, 4, 7)
Podwieczorek : galaretka z owocami (150 g) + gruszka
Energia : 1041 kcal
Piątek 25.04
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), pasta jajeczna (20 g), ser żółty (13 g), pomidor/sałata (15 g), masło (12 g), herbatka owocowa (250 ml) (1, 3, 7, 9, 10)
Obiad : barszczyk zabielany z makaronem (250 ml) (1, 7, 9)
Leniwe pierogi z masłem i musem jabłkowym (220 g), woda (250 ml) (1,7)
Podwieczorek : muffina marchewkowa (1 szt.) (1,3) + banan
Energia : 1035 kcal
Wykaz zamienników 22.04-25.04 :
dla dzieci z alergiami pokarmowymi :
- masło – zamiana na masło roślinne
- mleko – zamiana na mleko roślinne
- nuggetsy – pierś z kurczaka w panierce kukurydzianej
- koktajl truskawkowy z bananem – na mleku roślinnym
- ciasto – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
- krem pomidorowo-paprykowy – z makaronem ryżowym
- pulpet drobiowy – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
- makaron penne – makaron kukurydziany
- paluszki rybne – dorsz saute z pieca bez panierki
- barszczyk – niezabielany z makaronem ryżowym
- muffinka – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
- leniwe pierogi – kluski jaglane
dla dzieci z dietą wegetariańską :
- wtorek : kotlet roślinny, ziemniaczki puree, marchew Baby carrots
- środa : pulpety roślinne w sosie pomidorowym, makaron penne, brokuł, kalafior i marchew
Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, kminek, papryka słodka, curry (kurkuma, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż), cukier waniliowy, cynamon.