Jadłospis

ul. Gen. Stanisława Taczaka 7
tel. 61-812-81-60
e-mail : [email protected]

Poniedziałek 8.7.

Śniadanie :   pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), dżem truskawkowy (13 g), ser żółty (13 g), masło (15 g), ogórek zielony (15 g), herbatka owocowa (250 ml)  (1,7)

Obiad :  zupa jarzynowa z fasolką szparagową (9)

Makaron (130 g), z sosem szpinakowo – śmietanowym (90 g), kompot z jabłek (250 ml) (1,7)

Podwieczorek : koktajl czekoladowy z bananem i avocado (150 g)  (7) + chrupki kukurydziane

Wartość energetyczna: 1039 kcal ;

Wtorek 9.7.

Śniadanie :   pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), szynka (13 g), sałatka jarzynowa (30 g), pomidor (15 g), masło (15 g), herbatka zielona (250 ml)  (1,3,7,9,10)

Obiad :  pomidorowa z makaronem (1,9)

Potrawka z kurczaka (100 g), ryż (130 g), marchewka gotowana (60 g), kompot z owoców leśnych (250 ml) (7)

Podwieczorek : ciasto pomarańczowe – wyrób własny  (150 g)  (1,3,7) + banan

Wartość energetyczna: 1044 kcal ;

Środa 10.7.

Śniadanie :  pieczywo  pszenno-żytnie i razowe (50 g), szynka (13 g), jajko z majonezem (35 g), masło (15 g), ogórek zielony (15 g), herbatka rumianek (250 ml)   (1, 3, 7, 10

Obiad :  barszczyk zabielany z makaronem (250 ml)  (1,7,9)

Kotlecik mielony (90 g), kasza jęczmienna  (130 g), surówka z buraczków (60 g), kompot z jabłek i rabarbaru (250 ml)  (1,3)

Podwieczorek : budyń śmietankowy z frużeliną malinową (150 g) (7)

Wartość energetyczna: 1036 kcal ;

Czwartek 11.7.

Śniadanie :  pieczywo pszenno-żytnie i razowe  (50 g), parówki (1.5 szt), pomidor (15 g), papryka czerwona (10 g), masło (15 g), herbatka owocowa (250 ml)  (1, 3, 7)

Obiad : krem z kalafiora z grzankami (250 ml)  (1,9)

Pulpety w sosie pomidorowym (100 g), ziemniaczki (130 g), surówka z marchewki (60 g), kompot z wiśni (250 ml)   (1,3,7)

Podwieczorek : murzynek z owocami wyrób własny (1,3,7) + brzoskwinia

Wartość energetyczna: 1046 kcal ;

Piątek 12.7.

Śniadanie  : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), sałatka z tuńczyka, papryki czerwonej i kukurydzy (30 g), ser żółty (13 g), ogórek zielony (10 g), masło (15 g), kawa zbożowa (250 ml)  (1, 4, 7, 10)

Obiad : zupa wiosenna ze słodkiej kapusty (250 ml)  (9)

Pancakes (2 szt.), z musem jabłkowym, kompot z aronii, agrestu i porzeczki (250 ml)  (1, 3, 4, 7)

Podwieczorek : granola z owocami – wyrób własny z jogurtem naturalnym – (150 g)  (1,7,8)

Wartość energetyczna: 1039  kcal ;


    Wykaz zamienników dla dzieci z alergiami pokarmowymi  8.07-12.07 :

  • * masło – zamiana na masło roślinne
  • * mleko – zamiana na mleko roślinne
  • * makaron – makaron ryżowy
  • * sos szpinakowo -śmietanowy – na śmietanie roślinnej
  • * koktajl owocowy – na mleku roślinnym
  • * sos potrawkowy – na śmietanie roślinnej
  • * ciasto pomarańczowe – z wykluczeniem jaj, glutenu i mleka
  • * kotlet mielony – bez jajka i bułki tartej
  • * kasza jęczmienna – zamiana na kaszę gryczaną
  • * budyń – na mleku roślinnym
  • * murzynek z owocami  – z wykluczeniem glutenu, jajek i mleka
  • * pulpety – bez jajka i bułki tartej
  • * pancakes – placuszki bananowe bez jaj, mleka i glutenu
  • * jogurt naturalny – jogurt z ziaren soi
  • * granola – granola bezglutenowa

dla dzieci z dietą wegetariańską :

  • wtorek : ryż z warzywami w sosie potrawkowym
  • środa : kotlecik roślinny, ziemniaczki, surówka
  • czwartek : falafele, ziemniaczki, surówka

Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, kminek, papryka słodka, curry (kurkuma, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż), cukier waniliowy, cynamon.

Archiwalne jadłospisy (.pdf)


Jadłospis 08-12.07.2024

Jadłospis 01-05.07.2024

Jadłospis 24-28.06.2024

Jadłospis 17-21.06.2024

Jadłospis 10-14.06.2024

Jadłospis 03-07.06.2024

Jadłospis 27-29.05.2024

Jadłospis 20-24.05.2024

Jadłospis 13-17.05.2024

Jadłospis 06-10.05.2024

Jadłospis 29-30.04.2024

Jadłospis 22-26.04.2024

Jadłospis 15-19.04.2024

Jadłospis 08-12.04.2024

Jadłospis 02-05.04.2024