Jadłospis
ul. Gen. Stanisława Taczaka 7
tel. 61-812-81-60
e-mail : [email protected]
Poniedziałek 22.04.
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), serek topiony (13 g), szynka (13 g), masło (15 g), ogórek zielony (15 g), herbatka owocowa (250 ml) (1,7)
Obiad : zupa kalafiorowa (250 ml) (9)
Pierogi z truskawkami (5 szt), kompot z jabłek (250 ml) (1,3)
Podwieczorek : koktajl mango lassi z bananem (150 g) (7) + wafle ryżowe
Wartość energetyczna : 1028 kcal ;
Wtorek 23.04.
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), pasztet – wyrób własny (20 g), ser żółty (13 g), masło (15 g), pomidor (15 g), herbatka owocowa (250 ml) (1,7)
Obiad : rosół z makaronem (250 ml) (1,9)
Kurczak w sosie curry (100 g), ryż biały (130 g), marchewka gotowana (60 g), kompot z owoców leśnych (250 ml) (7)
Podwieczorek : ciasto z rabarbarem (1 szt) (1,3,7) + gruszka
Wartość energetyczna : 1035 kcal ;
Środa 24.04.
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), parówki (1.5 szt), pomidor/ogórek kiszony (30 g), masło (15 g), ketchup, herbatka rooibos (250 ml) (1,7)
Obiad : zupa ogórkowa (250 ml) (9)
Pulpety rybne w delikatnym sosie cytrynowym (100 g), ziemniaczki (130 g), surówka (60 g), kompot z rabarbaru (250 ml) (1,3,4,7)
Podwieczorek : pudding chia z musem wiśniowym (7)
Wartość energetyczna : 1038 kcal ;
Czwartek 25.04.
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), szynka (13 g), sałatka z tuńczykiem, papryką czerwoną i kukurydzą (30 g), masło (15 g), pomidor (15 g), herbatka rumianek (250 ml) (1,4,7)
Obiad : krem jarzynowy z grzankami (250 ml) (9)
Gulasz wieprzowy (90 g) z kaszą jęczmienną (130 g), ogórek kiszony (60 g), kompot z agrestu, aronii i porzeczki (250 ml) (1)
Podwieczorek : warzywa w słupkach z dipem jogurtowym(150 g) (7)
Wartość energetyczna : 1030 kcal ;
Piątek 26.04.
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), pasta jajeczna (20 g), powidła (15 g), ogórek zielony (15 g), masło (15 g), kawa zbożowa (250 ml) (1,3,7)
Obiad : kapuśniaczek (250 ml) (9)
Makaron (130 g) z sosem śmietanowo-szpinakowym (90g), kompot z jabłek (250 ml) (1,7)
Podwieczorek : czekoladowe ciasto z buraka (1,3,7) + banan
Wartość energetyczna : 1032 kcal ;
Wykaz zamienników 22.04 – 26.04
dla dzieci z alergiami pokarmowymi:
- * masło – zamiana na masło roślinne
- * mleko – zamiana na mleko roślinne
- * pierogi – zamiana na makron ryżowy świderki z sosem owocowym
- * koktajl mango lassi – na mleku roślinnym
- * makaron – makaron bezglutenowy
- * sos curry – zabielany śmietaną roślinną
- * ciasto z rabarbarem – z wykluczeniem jaj, glutenu i mleka
- * pulpety – bez jajka i bułki tartej
- * pudding chia – na mleku roślinnym
- * kotlet drobiowy – bez panierki
- * kasza jęczmienna – kasza gryczana
- * dip jogurtowy – na jogurcie z ziaren soi
- * sos śmietanowo – szpinakowy – na śmietanie roślinnej
- * czekoladowe ciasto z buraka – z wykluczeniem glutenu, jajek i mleka
dla dzieci z dietą wegetariańską :
- wtorek : ryż z warzywami w sosie curry
- czwartek : gulasz warzywny, kasza jęczmienna, ogórek kiszony
Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, kminek, papryka słodka, curry (kurkuma, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż), cukier waniliowy, cynamon.