Jadłospis
ul. Gen. Stanisława Taczaka 7
tel. 61-812-81-60
e-mail : [email protected]
Poniedziałek 29.04.
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), twarożek biały (20 g), szynka (13 g), masło (15 g), pomidor (15 g), herbatka owocowa (250 ml) (1, 7)
Obiad : zupa kalafiorowa (250 ml) (9)
Leniwe pierogi z musem jabłkowym (170 g), kompot z owoców leśnych (250 ml) (1,3,7)
Podwieczorek : kisiel z owocami wyrób własny (150 g) + chrupki kukurydziane
Energia : 1028 kcal
Wtorek 30.04.
Śniadanie : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), jajko z majonezem (50 g), szynka (1 szt), ogórek zielony (15 g), masło (15 g), herbatka rooibos (250 ml) (1, 3, 7)
Obiad : pomidorowa z makaronem (1,9)
Pulpety z indyka w sosie koperkowym (100 g), ryż (130 g), bukiet warzyw (60 g), kompot z jabłek (250 ml) (1)
Podwieczorek : ciasto ucierane ze śliwką (1,3,7) + banan
Energia : 1032 kcal
Wykaz zamienników 29.04 – 30.04
dla dzieci z alergiami pokarmowymi:
- * masło – zamiana na masło roślinne
- * mleko – zamiana na mleko roślinne
- * leniwe pierogi – zamiana na makaron kukurydziany z tofu i malinami
- * makaron – zamiana na makaron ryżowy
- * pulpety z indyka – bez bułki, bez jajka
- * sos koperkowy – na śmietanie roślinnej
- * ciasto ze śliwką – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
dla dzieci z dietą wegetariańską :
- wtorek : falafele, ryż, bukiet warzyw
Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, kminek, papryka słodka, curry (kurkuma, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż), cukier waniliowy, cynamon.