Jadłospis

ul. Gen. Stanisława Taczaka 7
tel. 61-812-81-60
e-mail : [email protected]

Poniedziałek 29.04.

Śniadanie :  pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), twarożek biały (20 g), szynka (13 g), masło (15 g), pomidor (15 g), herbatka owocowa (250 ml)   (1, 7)

Obiad : zupa kalafiorowa (250 ml)  (9)

Leniwe pierogi z musem jabłkowym (170 g), kompot z owoców leśnych (250 ml)  (1,3,7)

Podwieczorek : kisiel z owocami wyrób własny  (150 g) + chrupki kukurydziane

Energia : 1028 kcal

Wtorek 30.04.

Śniadanie :  pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), jajko z majonezem (50 g), szynka (1 szt), ogórek zielony (15 g), masło (15 g), herbatka rooibos (250 ml)  (1, 3, 7)

Obiad :  pomidorowa z makaronem (1,9)

Pulpety z indyka w sosie koperkowym (100 g), ryż (130 g), bukiet warzyw (60 g),  kompot z jabłek (250 ml) (1)

Podwieczorek : ciasto ucierane ze śliwką  (1,3,7) + banan

Energia : 1032 kcal


Wykaz zamienników 29.04 – 30.04

dla dzieci z alergiami pokarmowymi:

  • * masło – zamiana na masło roślinne
  • * mleko – zamiana na mleko roślinne
  • * leniwe pierogi – zamiana na makaron kukurydziany z tofu i malinami
  • * makaron – zamiana na makaron ryżowy
  • * pulpety z indyka – bez bułki, bez jajka
  • * sos koperkowy – na śmietanie roślinnej
  • * ciasto ze śliwką – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj

dla dzieci z dietą wegetariańską :

  • wtorek : falafele, ryż, bukiet warzyw

Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, kminek, papryka słodka, curry (kurkuma, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż), cukier waniliowy, cynamon.

Archiwalne jadłospisy (.pdf)


Jadłospis 29-30.04.2024

Jadłospis 22-26.04.2024

Jadłospis 15-19.04.2024

Jadłospis 08-12.04.2024

Jadłospis 02-05.04.2024

Jadłospis 25-29.03.2024

Jadłospis 18-22.03.2024

Jadłospis 11-15.03.2024

Jadłospis 04-08.03.2024

Jadłospis 26.02-01.03.2024

Jadłospis 12-16.02.2024

Jadłospis 05-09.02.2024

Jadłospis 29.01-02.02.2024

Jadłospis 22-26.01.2024

Jadłospis 15-19.01.2024

Jadłospis 08-12.01.2024

Jadłospis 02-05.01.2024