Jadłospis

ul. Gen. Stanisława Taczaka 7
tel. 61-812-81-60
e-mail : [email protected]

Poniedziałek 15.4.

Śniadanie :   pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), szynka (13 g), ser żółty (13 g), masło (15 g), pomidor (15 g), herbatka owocowa (250 ml)  (1,7)Obiad :  zupa jarzynowa z fasolką szparagową (9)

Makaron (130 g), z sosem po bolońsku (90 g), kompot z aronii, porzeczki i agrestu (250 ml) (1,3)

Podwieczorek : koktajl czekoladowy z bananem i avocado (150 g)  (7) + chrupki kukurydziane

Wartość energetyczna: 1040 kcal ;

Wtorek 16.4.

Śniadanie :   pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), szynka (13 g), pasta jajeczna (20 g), ogórek zielony (15 g), masło (15 g), herbatka zielona (250 ml)  (1,3,7)

Obiad :  pomidorowa z makaronem (1,9)

Potrawka z kurczaka (100 g), ryż (130 g), marchewka gotowana (60 g), kompot z rabarbaru (250 ml) (7)

Podwieczorek : ciasto pomarańczowe wyrób własny (1,3,7)  + jabłko

Wartość energetyczna: 1036 kcal ;

Środa 17.4.

Śniadanie :  pieczywo  pszenno-żytnie i razowe (50 g), szynka (13 g), pasztet warzywny (20 g) – wyrób własny, masło (15 g), ogórek kiszony (10 g), herbatka owocowa (250 ml)   (1, 3, 7)

Obiad :  barszczyk zabielany z makaronem (250 ml)  (1,7,9)

Kotlecik drobiowy panierowany (90 g), ziemniaczki puree (130 g), surówka z marchewki (60 g), kompot z jabłek (250 ml)  (1,3)

Podwieczorek : ptasie mleczko z galaretką – wyrób własny  (150 g)  (7) + herbatniki

Wartość energetyczna: 1033 kcal ;

Czwartek 18.4.

Śniadanie :  pieczywo pszenno-żytnie i razowe  (50 g), biała kiełbaska (1 szt), sałatka jarzynowa (30 g), pomidor (10 g), masło (15 g), herbatka rooibos (250 ml)  (1, 3, 7, 9, 10)

Obiad : krem z kalafiora z grzankami (250 ml)  (1,9)

Pulpety w sosie pomidorowym (100 g), ziemniaczki (130 g), surówka (60 g), kompot z wiśni (250 ml)   (1,3,7)

Podwieczorek : granola z owocami – wyrób własny z jogurtem naturalnym – (150 g)  (1,7,8)

Wartość energetyczna: 1035 kcal ;

Piątek 19.4.

Śniadanie  : pieczywo pszenno-żytnie i razowe (50 g), dżem (15 g), serek biały kremowy (20 g), ogórek zielony (10 g), masło (15 g), kawa zbożowa (250 ml)  (1, 7)

Obiad : zupa wiosenna ze słodkiej kapusty (250 ml)  (9)

Paluszki rybne z pieca (90 g), ziemniaczki puree (130 g), surówka (60 g), kompot z jabłek (250 ml)  (1, 3, 4, 7)

Podwieczorek : murzynek z owocami wyrób własny (1,3,7) + gruszka

Wartość energetyczna: 1032  kcal ;


Wykaz zamienników dla dzieci z alergiami pokarmowymi:

  • * masło – zamiana na masło roślinne
  • * mleko – zamiana na mleko roślinne
  • * koktajl wiśniowy – na mleku roślinnym
  • * makaron – zamiana na makaron ryżowy
  • * pulpety z indyka – bez bułki, bez jajka
  • * sos koperkowy – na śmietanie roślinnej
  • * ciasto ze śliwką – z wykluczeniem glutenu, mleka i jaj
  • * gołąbki bez zawijania – bez jajka, bez bułki
  • * pudding z kaszy jaglanej – na mleku roślinnym
  • * kasza pęczak – zamiana na kaszę gryczaną
  • * pancakes – bez glutenu i mleka
  • * krupnik – na kaszy gryczanej
  • * rurki z ciasta francuskiego – zamiana na ciasto z jabłkami bez glutenu, bez jaj,
  •    bez   mleka

dla dzieci z dietą wegetariańską :

  • poniedziałek : „pałki” z kalafiora, ziemniaczki, surówka
  • wtorek : falafele, ryż, bukiet warzyw
  • środa : gołąbki wege z ryżem i kapustą, ziemniaczki, surówka
  • czwartek : leczo wege, kasza pęczak, ogórek kiszony

Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy :

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, lubczyk, kminek, papryka słodka, curry (kurkuma, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż), cukier waniliowy, cynamon.

Archiwalne jadłospisy (.pdf)


Jadłospis 15-19.04.2024

Jadłospis 08-12.04.2024

Jadłospis 02-05.04.2024

Jadłospis 25-29.03.2024

Jadłospis 18-22.03.2024

Jadłospis 11-15.03.2024

Jadłospis 04-08.03.2024

Jadłospis 26.02-01.03.2024

Jadłospis 12-16.02.2024

Jadłospis 05-09.02.2024

Jadłospis 29.01-02.02.2024

Jadłospis 22-26.01.2024

Jadłospis 15-19.01.2024

Jadłospis 08-12.01.2024

Jadłospis 02-05.01.2024